Er wordt veel en vaak gepubliceerd over de zogenaamde energie-transitie en dan windenenergie in het bijzonder. Hieronder vindt U een lijst van artikelen over dit onderwerp en over de gevolgen voor bijvoorbeeld uw gezondheid, de geluidsoverlast, de schade aan milieu en natuur.

Gezondheidsschade: RIVM/WHO & 300 recente onderzoeken
Mensen die in de buurt van windturbines wonen kampen veelvuldig met slaapproblemen. Daarnaast blijkt dat mensen met reeds bestaande hartklachten een grotere kans hebben op een beroerte en/of een hartinfarct. Het onderzoek door Jan de Laat van deze onderzoeken komt binnenkort uit. Lees artikel Argros. Ook de RIVM en WHO concluderen ernstige geluidsoverlast en gevaar voor gezondheid. Het wettelijk geluidsniveau moet omlaag om ernstige klachten als slaapstoornissen en hartklachten te voorkomen. Lees nieuwsbericht.

De klimaat doelstellen wind-op-land zijn reeds gehaald
Binnen het klimaatakkoord is een doelstelling voor wind-op-land van 21 TWh in 2030 afgesproken. Deze doelstelling is al gehaald indien alle reeds vergunde en gesubsidieerde projecten worden meegeteld. Dit is al 21,7TWh volgens het Planbureau voor de Leefomgeving/CBS. En voor de doelstelling van onze gemeente klimaat neutraal te willen worden is geen enkele onderbouwing op landelijk of Europees niveau. Het is een mooie marketing kreet voor ambitieuze niet nadenkende bestuurders. De haast is dus ook politiek gemotiveerd om je nu vast te leggen op een verouderde techniek en zelfs een goed democratisch proces achterwege te laten. Zie uitgebreid Windalarm rapport van febr 2021.

Rechterlijke macht en Min. EZK: Windmolens >150m geven tot 2km een waardedaling van gemiddeld 5%
In de structuurvisie 
voor wind op land van het Ministerie van Economische zaken en Klimaat in 2019 die wij van het duurzaamheidsproject van de gemeente hebben ontvangen wordt aangegevenaanwezigheid van een windturbine binnen 2 km van een woning … turbines hoger dan 150 meter gemiddeld leiden tot een relatieve achterblijvende woningwaarde van circa 5%. Voor de periiode na 2011 geeft het onderzoek aan dat woningen op 500 meter 10% in waarde dalen (zie fig 3.2). Dit is in overeenstemming met het gegeven dat gemeenten huizen dichtbij een windmolen een verlaging in de WOZ hebben gegeven “volgens rechterlijke uitspraken in WOZ-zaken van 8 tot 30 %”. Want door de oude normen kunnen windturbines op 400m of soms zelfs minder worden geplaatst. 

Zie het onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en artikel over gerechtelijke WOZ uitspraken

 

Schokkende ervaringen omwonenden Hoeksewaardleven in een oorlogsgebied
De impact voor omwonenden wordt erg onderschat en zelfs dat wetende zijn de ervaringen schokkender dan je zou verwachten. Zie video hierboven

 

Telegraaf: Belastinggeld via subsidie naar ondernemer met tot 50% overwinst 
Van de uit belastinggeld betaalde subsidies komt 30 tot 50% via overwinst in de zakken van de investeerders blijkt uit promotieonderzoek voor de Rijksuniversiteit Groningen. Lees artikel
Eenvandaag: windmolens te dichtbij woonwijken, foute wetgeving & misbruik
Eenvandaag geeft helder aan dat windmolens veel te dicht bij bewoning worden gebouwd. Daarbij komt dat door slechte wetgeving en misbruik van de energie leveranciers deze normen ook nog ver overschrijden. Bekijk Eenvandaag uitzending.

NOS: Nieuwe windpark op de Noordzee; al energie voor half miljoen huishouden
Nieuwe windmolenpark op Noordzee goed voor jaarlijks circa 1,6 miljard kWh, het verbruik van zo’n half miljoen huishoudens (6,5% van de huishoudens). Dit is slechts een deel, dus de Ronde Venen hoeft geen 100% binnen haar gemeente op te wekken. Zie NOS

Parool: Artsen uit Noord en IJburg: windmolens dicht bij woongebied wel degelijk riskant
Ruim honderd artsen waarschuwen dat de gezondheidsrisico’s van de windmolens die Amsterdam wil bouwen langs de stadsrand worden onderschat. Het RIVM-onderzoek waardoor het stadsbestuur zich laat geruststellen zegt volgens hen niets over de Amsterdamse situatie. Lees artikel

NOS: Duitsland van 1800 in ’18 naar 160 molens in ’20 door gezondheidsproblemen
Duitsland was de grootste voorvechter van windmolens. Nu heeft men de afstand van windmolens tot bewoning wegens de gezondheid enorm verhoogd. Hierdoor worden bijna geen windmolens meer geplaatst. Zie NOS artikel.

ZDF documentaire: geluid gaat km’s ver, door muren en verzwakt de hartspier
Zie deze korte documentaire.

Argos podcast: wakker van windmolens leidt tot gezondheidsschade
Continu geluid en niet hoorbaar laag frequent geluid zorgt voor langdurige slapeloosheid en hierdoor voor stress, paniekaanvallen, concentratieverlies en gezondheidsschade. Luister deze podcast.

Hofbar:  Windmolens zorgen voor overlast door ontoereikend RIVM-rapport
Het RIVM zelf heeft geen onderzoek gedaan naar gezondheidsrisico’s die het plaatsen van windmolens bij bebouwing in Nederland met zich meebrengen. Artsen zijn bezorgd. Bekijk uitzending

Telegraaf: Oud minister Plasstek legt fouten klimaatpolitiek bloot
Lees dit artikel

NDR.de: Na stoppen subsidie staan duizenden windmolens in Duitsland stil
In Niedersachsen draaien er nu nog 6300, waarvan er na 2025 nog maar 2300 overblijven als de subsidie stopt. De afvalberg die dit oplevert is enorm. De oplossing in de Ronde Venen moet ook zonder subsidie interessant zijn anders is het geen duurzame oplossing. Lees artikel.

Uitsterven Kwabaal moet worden onderzocht
De grote kwabaal van 75cm staat op de rode lijst meest bedreigde diersoorten van Nederland. De Vinkeveense Plassen is een van de laatste plekken in Nederland waar ze wonen. De soort vindt hun partner door middel van laag geluid. Het laagfrequent geluid van de mega windmolens gaat meerdere kilometers ver en door muren en ramen heendringen. De turbines kunnen leiden tot het uitstrerfen van deze soort. Lees hier meer over de aal en zijn geluid. Artikel NBR 2017/1 Art. Soortenbescherming en windturbines: stilstand of achteruitgang? concludeert dat: Indien een negatief effect op de staat van instandhouding van een strikt beschermde soort (waaronder vogels) niet kan worden uitgesloten, dan kan in beginsel geen ontheffing worden verleend.